Corian

Είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για το corian, γι’ αυτό και η εταιρεία μας έχει προνοήσει και απαντά σε πιθανά ερωτήματα των πελατών πριν καν αυτοί τα εκφράσουν.

Το Corian® είναι ένα πολύπλευρο διακοσμητικό υλικό, που έχει πολλαπλές εφαρμογές και χρήσεις μέσα και έξω από το σπίτι: από τις απλές επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα και το μπάνιο, έως τους τομείς του επίπλου και του φωτισμού. Λόγω της έντονης αντιμικροβιακής του δράσης, το Corian® θεωρείται το απόλυτο υλικό, ως υγιεινή επιφάνεια, σε πλήθος εφαρμογών στα νοσοκομεία και τα εργαστήρια, καθώς επίσης στα ξενοδοχεία, στα ζαχαροπλαστεία και στα εστιατόρια, στα δημόσια μπάνια και στους χώρους υποδοχής.

Το Corian® είναι το πρωτοποριακό εκείνο υλικό με την σκληρή επιφάνεια, που δημιουργήθηκε από την DuPont 35 χρόνια πριν. Ειδικά σχεδιασμένο για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν σε ένα υλικό την αισθητική και την αντοχή για εφαρμογές στα σπίτια τους, ενώ ταυτόχρονα το Corian® δίνει εξαιρετικές λύσεις στους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, για εφαρμογές σε επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους. Το Corian® συνδυάζει υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, ελαστικότητα, έξυπνες ημιδιαφάνειες, εμπνευσμένα χρώματα και επιφάνειες με σκληρή υφή και ανθεκτικές βαφές, ικανές να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ CORIAN;

Το Corian αποτελείται από 75% φυσικά ορυκτά υλικά με κύρια παρουσία τον υδρίτη του αλουμινίου, που προέρχεται από τον βωξίτη και 25% ακρυλικές ρητίνες.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά τα οποία έχουν πολυεστερική σύσταση το Corian περιέχει ακρυλικές ρητίνες με αποτέλεσμα τις υψηλών προδιαγραφών ιδιότητες του. Τα πολυεστερικά υλικά είναι ευπαθέστατα στην θερμότητα (καίγονται εύκολα αναφύοντας έντονες τοξικές οσμές ), ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται από την UV ακτινοβολία και το χρώμα τους αλλοιώνεται μέσα στον χρόνο. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο θερμοσχηματισμός των επιφανειών αυτών.

ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ CORIAN ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Πρόσφατες μελέτες σε διάφορα ερευνητικά κέντρα απέδειξαν πως το Corian όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες. Στα πειράματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες μικροβίων όπως stafilococcus aureus,escheria colli, pseudomonas κ.α. Οι μελέτες αναφέρουν πως μετά από 72 ώρες υπήρξε δραματική μείωση της ανάπτυξης των μικροβίων αυτών, σε ποσοστό 99,9%!!!

ΕΙΝΑΙ ΤΟ CORIAN ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Το Corian είναι εξαιρετικά φιλικό στο περιβάλλον, αφενός μεν γιατί δεν περιέχει τοξικές ουσίες, αφετέρου γιατί ανακυκλώνεται. Η εφαρμογή του Corian περιορίζει την χρήση άλλων υλικών όπως του ξύλου και των μαρμάρων διαφυλάσσοντας τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ CORIAN ΑΚΡΙΒΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΟ Ή ΓΡΑΝΙΤΗ;

Το Corian δεν είναι πιο ακριβό σε σχέση με το μάρμαρο ή τον γρανίτη. Εάν συγκριθούν δύο προσφορές επί ομοίων διαστάσεων σχεδιαστικών προτάσεων, διαπιστώνεται πως οι διαφορές οι οποίες προκύπτουν είναι μηδενικές ή ελάχιστες. Με γνώμονα δε τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει η επιφάνεια Corian και η ελάχιστη διαφορά τιμής το καθιστά ικανό να παραμείνει η πρώτη επιλογή του κοινού. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το παραπάνω, παραθέτω ένα παράδειγμα: Σε ένα πάγκο εργασίας κατασκευασμένο από μάρμαρο ή γρανίτη, πέφτει ένα μεταλλικό αντικείμενο (λ.χ. μαγειρικό σκεύος, σφυρί κλπ) και τραυματίζεται το σόκορο του πάγκου εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το τραυματισμένο κομμάτι να μην επισκευάζεται και να απαιτείται η αντικατάσταση του πάγκου. Σε μία επιφάνεια Corian αν καταφέρουμε να την τραυματίσουμε τόσο που να σπάσει κομμάτι, η επιφάνεια μπορεί να επανέλθει στην προγενέστερη άρτια κατάσταση, κόβοντας την φθαρμένη περιοχή και τοποθετώντας νέο τμήμα. Υπενθυμίζουμε πως το Corian δεν παρουσιάζει αρμούς και ενώσεις άρα και το συγκολλημένο κομμάτι θα είναι σε συνέχεια με την υπόλοιπη επιφάνεια.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ CORIAN;

Το Corian είναι ένα υλικό το οποίο επεξεργάζονται κυρίως οι ξυλουργοί. Για την επεξεργασία του απαιτείται η παρουσία και όλος εκείνος ο τεχνολογικός εξοπλισμός ενός ξυλουργείου. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω στο σημείο αυτό είναι πως η εταιρεία μας αναλαμβάνει την εκπαίδευση των ατόμων εκείνων που επιθυμούν να μάθουν την τεχνική επεξεργασίας του Corian. H εκπαίδευση γίνεται από αρμόδιο μηχανικό - εκπαιδευτή της εταιρείας DuPont. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί σεμινάρια ανά τρεις μήνες στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 4 ώρες. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάζονται όλες εκείνες οι τεχνικές, που θα καταστήσουν ικανό τον νέο μας συνεργάτη στο να αναλάβει την δημιουργία σύνθετων κατασκευών. Μετά από πάροδο μερικών μηνών ο νέος κατασκευαστής θα μπορεί να είναι ένας εξουσιοδοτημένος κατασκευαστής (quality network partner) της DuPont Corian.

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ EΓΓΥΗΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ CORIAN;

Η DuPont δίνει εγγύηση 10 ετών για προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες εφόσον έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί από εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Η εγγύηση είναι μεταβιβάσιμη ακόμα και όταν το σπίτι πωληθεί. Επιπλέον, η DuPont έχει εξουσιοδοτημένα συνεργεία ανά τον κόσμο για να χειρίζονται περιπτώσεις που υπάρχουν αξιώσεις εγγύησης στην περίπτωση που παρουσιαστούν αμφισβητήσεις.

Οι προμηθευτές γρανίτη συνήθως δεν δίδουν εγγύηση στο προϊόν. Εγγύηση ενός έτους μπορεί να προσφερθεί από τον τοποθέτη για την περίπτωση ελαττωμάτων κατασκευής και τοποθέτησης.

TI EINAI Ο ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ (QUALITY NETWORK PARTNER);

Ο όρος αυτός αποδίδεται στους κατασκευαστές εκείνους οι οποίοι: ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το αυθεντικό υλικό Corian χωρίς να χειρίζονται άλλα υλικά του χώρου των ομογενών επιφανειών. ακολουθούν και τηρούν πιστά τις αιτούμενες από την DuPont Corian διαδικασίες κατασκευής. Oι κατασκευές αυτών των εταιρειών συνοδεύονται με 10-ετή εγγύηση.

Τέλος αυτό που προσέχουμε πάντα και επισημαίνουμε στους πελάτες μας είναι πως η εταιρεία μας και η εταιρεία DuPont καλύπτουν με εγγύηση μόνο τις κατασκευές των εξουσιοδοτημένων κατασκευαστών.

Πολλοί καταναλωτές οι οποίοι δεν γνωρίζουν πολλά για το Corian, το μπερδεύουν με τον γρανίτη. Στην ουσία όμως, αυτά τα δυο υλικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Για να γίνω πιο σαφής, θα αναφερθώ στα δυο αυτά υλικά και θα τα συγκρίνω μεταξύ τους.

To Corian και ο γρανίτης είναι προϊόντα εξίσου δημοφιλή για την κατασκευή πάγκων κουζίνας. Πώς λοιπόν ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ποιο από τα δύο προϊόντα θα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πάγκου κουζίνας;

Συχνά η επιλογή εξαρτάται από την αντίληψη του καταναλωτή και την επιρροή των επαγγελματιών σχεδιαστών κουζίνας. Παρακάτω, παραθέτω ένα συγκριτικό τεστ του Corian και του γρανίτη το οποίο απεικονίζει τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα τους καθώς και τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγοράς, από 4 ανεξάρτητες εταιρείες σχετικά με τα παραπάνω υλικά έδειξαν ότι οι καταναλωτές κατατάσσουν το Corian πάνω από τον γρανίτη για την επίδοση και την αξία του δίνοντας υψηλότερη βαθμολογία στο Corian, καθώς πιστεύουν ότι έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία είναι:

Περίπου 98% των ατόμων που έχουν αγοράσει Corian επιφάνειες στα σπίτια τους, σήμερα λένε ότι θα το ξαναγόραζαν ενώ μόνο 52% που έχουν αγοράσει γρανίτη θα το επέλεγαν ξανά.

Χαρακτηριστικά του Corian συγκρινόμενο με τον γρανίτη.

Εμφάνιση/Ευελιξία στον σχεδιασμό

Οι συμπαγείς επιφάνειες Corian έχουν ομαλούς απαρατήρητους αρμούς που εξαλείφουν άσχημες γραμμές με κατακάθια από βρωμιά. Οι αρμοί στον σκούρο γρανίτη είναι επίσης σχεδόν αόρατοι. Εντούτοις οι αρμοί σε επιφάνειες από ανοιχτόχρωμο γρανίτη φαίνονται όπως οι αρμοί σε κεραμικά πλακάκια. Επιπλέον οι αρμοί των επιφανειών από γρανίτη λεκιάζουν και συγκεντρώνουν βρωμιά με την πάροδο του χρόνου.

Το Corian μπορεί να κοπεί και να πάρει οποιοδήποτε μοναδικό σχήμα όπως καμπύλες, πολύπλοκες γωνίες με λεπτομέρεια, ειδικά σχεδιασμένες επιφάνειες για στέγνωμα και τρίποδα. Επίσης, το Corian μπορεί να ενισχυθεί με CORIAN άλλου χρώματος ή άλλες πρόσθετες ύλες και να δημιουργηθούν επιφάνειες με εντυπωσιακά εφέ.

Ο γρανίτης στερείται την προσαρμοστικότητα σχεδιασμού που έχει το Corian. Οι λεπτομέρειες στις γωνίες είναι περιορισμένες ενώ η ενίσχυση με άλλο υλικό δημιουργεί άσχημη εμφάνιση στους αρμούς.

Το Corian διαθέτει ευρύ φάσμα χρωματισμών και υφής και περιλαμβάνει πολλές αποχρώσεις του φυσικού και λευκού χρώματος, ειδικά για ανοιχτόχρωμες και ελαφρού ύφους κουζίνες. Το χρώμα, σχέδιο και ο τόνος χρωματισμού του είναι αρμονικά και ομογενή.

Ο γρανίτης προσφέρει κυρίως σκούρα χρώματα, όχι σταθερά και περιορισμένη επιλογή λευκών. Επιπλέον διαφέρει στο τόνο του χρωματισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει ομοιογένεια και να μην μοιάζει με το χρώμα που έχει επιλεχθεί από το δείγμα.

Τα φύλλα Corian μπορούν να συνδυαστούν με νεροχύτες Corian χωρίς αρμούς για να επιτευχθεί ομοιογενές αποτέλεσμα στην εμφάνιση, ενώ δεν υπάρχουν εσοχές που να κατακρατούν βρωμιά. To Corian προσφέρει ακόμα ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των κοιλωμάτων που προστατεύουν από το νερό εξαλείφοντας αρμούς που είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Οι επιφάνειες πάγκων από γρανίτη μπορούν να συνδυαστούν μαζί με νεροχύτες αν και δεν υπάρχουν νεροχύτες από γρανίτη. Επιπλέον η επιφάνεια του πάγκου τυπικά προεξέχει από τον νεροχύτη και δημιουργεί διάκενο που μαζεύει υγρασία και βρομιά. Κοιλώματα που προστατεύουν από το νερό συνήθως αποφεύγονται λόγω του ότι χρειάζονται το λιγότερο ένα αρμό και το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό.

Το Corian, έχει πλούσια οπτική ημιδιαφάνεια. Είναι απαλό στην αφή, προσφέροντας ζεστή, ελκυστική αίσθηση όπως το δέρμα ή το ξύλο. Ο γρανίτης είναι επίσης απαλός στην αφή αλλά μερικές φορές δίνει την αίσθηση του κρύου και σκληρού στην αφή, σαν να είναι γυαλί.

Ευκολία στον καθαρισμό και την συντήρηση

Το Corian, είναι εύκολο να καθαριστεί χρησιμοποιώντας απλώς σαπουνάδα ή ένα ελαφρύ λειαντικό καθαριστικό. Αντιστέκεται στους λεκέδες καθώς δεν έχει πόρους και τα υγρά δεν μπορούν να διεισδύσουν στην επιφάνεια. Μούχλα, μύκητες και μικρόβια δεν μπορούν να ζήσουν στην επιφάνεια του. Λόγω του ότι είναι υγιεινό, χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρους χειρουργείων σε νοσοκομεία και έχει καταγραφεί από το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής. Συγκριτικά με το Corian, ο γρανίτης, είναι επιφάνεια υψηλής συντήρησης. Λόγω της παρουσίας πόρων οι επιφάνειες από γρανίτη χρειάζονται επίστρωση μη μόνιμου στεγανωτικού υλικού για να αποφευχθούν οι λεκέδες. Επιπλέον ο γρανίτης είναι δυσκολότερο να καθαριστεί. Μικρές ρωγμές και σχισμές της επιφάνειας είναι δύσκολο να κρατηθούν καθαρές από μύκητες και βακτήρια. Τα περισσότερα καθαριστικά από σαπούνι ή ελαφρά λειαντικά καθαριστικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς δημιουργούν λεκέδες. Αντίθετα οι επιφάνειες από γρανίτη πρέπει να καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά που διατίθενται στο εμπόριο από τους προμηθευτές γρανίτη. Τα άλατα ή κατάλοιπα από νερό με υψηλή σκληρότητα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από επιφάνειες γρανίτη και μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν ζημιά που χρειάζεται ειδική επαγγελματική αντιμετώπιση η οποία κοστίζει αρκετά. Επίσης, λεκέδες ή αποχρωματισμοί προκαλούνται και από το νερό μέσα στην συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται για να κολληθεί η επιφάνεια, καθώς επίσης και από υπολείμματα τροφών και αναψυκτικών πάνω στον πάγκο. Στην περίπτωση που ο λεκές διεισδύσει στην επιφάνεια μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του πάγκου. Λόγω του ότι οι πορώδεις επιφάνειες του γρανίτη διαφοροποιούνται πολύ, δεν υπάρχει τρόπος για τους καταναλωτές να καθορίσουν τον τρόπο συμπεριφοράς του υλικού με την πάροδο του χρόνου. Οι επιφάνειες Corian είναι ομοιογενείς, χωρίς πόρους και δίδεται εγγύηση στους καταναλωτές ότι η επίδοση του υλικού με την πάροδο του χρόνου θα είναι η ίδια, όπως όταν τοποθετήθηκε αρχικά.

Αντοχή

Το Corian, είναι υλικό προοδευτικό και σύνθετο, δημιουργημένο από υλικά ανόργανης και βαφικής ύλης αναμεμειγμένα με ακριλικά πολυμερή. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην επιφάνεια του. Λόγω του ότι το χρώμα και η μορφή του διαπερνά την πυκνότητα του το καθιστά εντελώς ανανεώσιμο. Κοψίματα, γρατσουνιές ή αμυχές, αφαιρούνται εύκολα με συνηθισμένα λειαντικά καθαριστικά, σφουγγαράκι Scotch Brite ή λεπτό γυαλόχαρτο. Ζημιές που είναι πιο σημαντικές, μπορούν να διορθωθούν από εξουσιοδοτημένο συνεργείο της DuPont ή του προμηθευτή. Για να προστατευτεί το Corian από πιθανή ζημιά από φωτιά, μπορούν να ενσωματωθούν τρίποδες ή πλακίδια, προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνες ασφάλείας για ζεστά αντικείμενα. Ο γρανίτης γενικά θεωρείται σκληρό υλικό, ανθεκτικό και μόνιμο, εντούτοις μπορεί να υπάρχουν λεπτά σημεία στην επιφάνεια λόγω εσωτερικών σχισμών, φυσικών ραγισμάτων και μη καθαρότητας του υλικού. Αυτό μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει το ράγισμα της επιφάνειας από γρανίτη. Ενώ ο γρανίτης θεωρείται ανθεκτικός στις γρατσουνιές στην περίπτωση που δημιουργηθούν κοψίματα ή αμυχές, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν και συνήθως χρειάζεται εξέταση από ειδικευμένο συνεργείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι σοβαρές ζημιές σε επιφάνειες γρανίτη χρειάζονται αντικατάσταση της επιφάνειας. Επιπλέον, υπάρχει η γενικευμένη εντύπωση στους καταναλωτές ότι ζεστά αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας πάνω στην επιφάνεια από γρανίτη. Αυτό δεν συνιστάται, καθώς η ζέστη μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του στεγανοποιητικού υλικού και να κάνει τον γρανίτη ευαίσθητο στους λεκέδες.

Γρήγορη σύγκριση προϊόντων Γρανίτη και Corian

(Για χρήση σε επιφάνειες πάγκων κουζίνας) Σε σύγκριση πλειοψηφιών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων που είναι σημαντικά για σχεδιαστές και καταναλωτές όταν επιλέγουν υλικά για επιφάνειες πάγκων κουζίνας το CORIAN ισοβαθμεί ή παρουσιάζεται καλύτερο από τον γρανίτη σε 16 από τις 18 κατηγορίες.